Uitgelicht

Interieur op maat

Als je op zoek bent naar net dat ene. Als je een heel grote ruimte hebt of juist een hele kleine. Als je precies weet wat je wilt, maar het nergens vinden kunt of als je wilt dat alles goed bij elkaar past. Dan kom je uit bij een interieur op maat. Het resultaat kan prachtig zijn. 
“Interieur op maat” verder lezen

Ronde deuren

Van buiten lijkt het een gewoon rijtjeshuis uit de jaren 30. Van binnen hebben UNKNOWN architects er iets heel bijzonders van gemaakt… met een beetje hulp van Houtwerk. šŸ˜‰

Vooral van de overloop is een kunststukje gemaakt. Dit is een ronde ruimte geworden met in de muur wegvallende deuren. De meeste aanpassingen van bouwkundige aard zijn gedaan door een aannemer. De bolle deuren en een aantal meubels heeft Houtwerk voor haar rekening genomen.

Kastje met latten
Kastje met de kenmerkende witte latten

De deuren moesten wegvallen in de ronde muren. Daarom hebben we onzichtbare scharnieren gebruikt. Voor de deuren zijn 5 lagen buigtriplex gebruikt die gevormd zijn in mallen in een vacuĆ¼mzak. Niet alle deuren in de ruimte waren hetzelfde. Er zijn twee verschillende mallen gebruikt.

In hetzelfde thema van witte latten maakten we een slaapkamerkast, een kastje bij de pantry met ruimte voor een wijnklimaatkast en werkten we een CV-ketel weg.

Slaapkamerkast met uitzicht op de ronde overloop
Slaapkamerkast met uitzicht op de ronde overloop

Balie Huidzorg

Modern en van hout, een flinke verbouwing bij Huidzorg Delft.

EĆ©n kast was er al. De stijl en de houtsoort zou hierop worden aangepast. Het materiaal van de kast werd ingeschat als teak, maar het bleek kersenhout te zijn. Kersenhout verkleurt met de jaren. De kast was na het schuren en het lakken totaal anders geworden. Zou je rest van het interieur hierop aanpassen, dan zou er alsnog in de loop der tijd een verschil ontstaan.

Voor de architect opende dit inzicht de deuren naar de houtbiblitheek. Alles was nu mogelijk: zebra, iroko of jatoba? De keuze viel op bamboe. Eigenlijk is dit geen houtsoort, maar een grassoort. Door hele smalle baantjes kruislings te verlijmen wordt er een hard en beeldschoon plaatmateriaal van gemaakt.

Nieuw interieur voor EKO-Plaza

EKO Plaza is een bekende biologische supermarkt-keten. Achter iedere EKO-plaza zit een zelfstandig ondernemer die als franchisenemer de winkel runt. Dat levert voordelen op, want je maakt gebruik van een groter inkoopbeleid en landelijke naamsbekendheid. Maar iets zomaar aanpassen kan niet in een keten. De uitstraling moet ten slotte herkenbaar blijven.

EKO Plaza Delft en Rotterdam wilden een moderner interieur. Het bleek geen enkel probleem toestemming te krijgen van EKO Plaza Nederland met de nieuwe visie van de eigenaar voor de indeling en de natuurlijke stijl die zij voor ogen had.

Het resultaat mag er zijn. De indeling is efficiƫnter met een prominente plek voor de koffiehoek met oplaadpunten onder de stoelen. Het interieur bestaat grotendeels uit eikenhout met accenten van rendiermos. Het nieuwe interieur sluit naadloos aan bij de kistjes, planten, krijtborden en andere meubels die gebruikt worden in de ruimte.

Ondersteunende lambrisering

Deze bijzondere lambrisering is speciaal ontworpen om je overal in huis aan vast te kunnen grijpen, mocht dat nodig zijn. In dit geval had deze ondersteuning zelf ook ondersteuning nodig. De muren bleken erg bros en niet stevig genoeg om alleen de lambrisering zelf te houden. Aan de andere zijde is een plaat multiplex door en door geschroefd.

Hemelsblauwe kast

Anna Ruiter van Tjielp Design ontwierp deze witte kast met hemelsblauw binnenwerk. Het lastige was dat de opdrachtgever zo min mogelijk staanders wilde. Dat is voor deze overspanning een hele uitdaging. Ook mochten de planken niet te dik worden. Als oplossing kozen we ervoor de planken van een ander materiaal te maken. De kast zelf is van MDF. De planken zijn van meubelplaat en dat is stijver, omdat het is samengesteld uit verschillende, dunne lagen hout.

Vergaderen in thema

Waar anders dan bij Rotterdam Engineering bedenken ze een bespreekkamer met als thema Feyenoord. Houtwerk mocht de tafel bouwen die natuurlijk op een groene grasmat is komen te staan naast een juichende achterwand. OlƩ!

Zelf een keuken ontwerpen

In een spiksplinternieuwe wijk zorgt “geworteld wonen” voor meer contact met de buurt. Een nieuw concept, een nieuwe woning: dat vraagt om een nieuw soort keuken.

Houtwerk denkt graag mee.

Deze keuken vind je dan ook niet zomaar in een catalogus en is helemaal bedacht door de trotse eigenaren ervan. De keuken bestaat uit een 4 meter lang, vrij hangend spoelblok en een losstaand kookblok. Er zijn geen bovenkastje. Alles wordt opgeborgen in lades met binnenlades erin. Zelfs de koelkast bestaat uit lades.

Valt je verder nog iets op? Klopt. Geen afzuigkap. De afzuiginstallatie zit in het kookblok onder de inductiekookplaat. Kookdampen worden weggezogen en gefilterd in de kast.

4 meter vrij hangend keukenblok
4 meter vrij hangend keukenblok

Houtwerk vond het geweldig om mee denken en te bouwen aan dit ontwerp. Het blad is van gevingerlast eiken. De frontjes zijn van groen mdf met een mettalic lak wat een subtiel glanseffect geeft.

Hoogslaper

Het heeft geen FSC-keurmerk, maar milieubewust is het wel: hout opnieuw inzetten met een andere functie.

Deze trap is van teak. Het zijn tafeltjes geweest van de opdrachtgever. Houtwerk heeft het materiaal verwerkt tot trap. Als je goed kijkt kun je 8 tafelpoten herkennen in de paal. De treden zijn gemaakt van de massieve tafelbladen.

Deze hoogslaper rust op een inbouwkast die Houtwerk ook heeft gemaakt in de kamer ernaast. De hoogslaper is van berken multiplex met white-wash.

Zwevende badkamerkast

Voor twee badkamers in dezelfde woning in Wassenaar bouwden wij twee zwevende badmeubels met bijpassende kasten. EĆ©n van de twee badkamers is op een zolderverdieping. Hier wordt ook de was gedaan. De was- en droogmachine geven in veel badkamers een rommelig gezicht. Het witgoed is hier verborgen achter een wand die met hetzelfde notenfineer is afgewerkt.

 

Steile trap met halve treden

De vide van dit huis was jarenlang alleen bereikbaar via een keukentrapje. Zonde, want zo werd deze ruimte nauwelijks gebruikt. Daarom kreeg Houtwerk de opdracht een trap te maken met eronder bergruimte. Nu was het bouwen van een luie trap (een trap die niet zo steil is) uitgesloten. Je zou voorbij de muur uitkomen. Als oplossing ontwierp Houtwerk deze trap met halve treden op dubbele hoogte. Een oplossing waarbij de trap veel minder plek inneemt en er toch ruimte is voor de volledige voet. Je moet natuurlijk wel met het juiste been beginnen.

Deze ruimtebesparende trap zorgde ervoor dat er van hetzelfde materiaal als de treden (Amerikaans kersen) ook nog een grote vensterbank kon worden vervaardigd.