Nieuws

Kastenwand met stalen frames

Voor een gezin in Den Haag, vlakbij het strand, maakten wij deze wandkast. Geïnspireerd op zwarte stalen kolommen in de woonkamer maakten we een bijpassende kast van zwarte stalen frames. De kast is met stijlpootjes vastgezet tussen de vloer en het plafond.

De stalen frames lieten we maken bij Autobi, onze buren. De planken zijn van massief eikenhout en blank gelakt. Aan de achterkant van de planken hebben we ledstrips ingefreesd van Philips Hue, deze kan je bedienen met een app op je telefoon en alle kleuren zijn mogelijk. De kast staat een stukje van de muur af, zo ontstaat er een gloed van licht op de muur erachter.

Een ontwerp vol details

De voormalige meelfabriek in Leiden is een omvangrijk herbestemmingsproject. Met lofts, appartementen, studentenwoningen, horeca, sport, kantoren en winkels is het een levendige plek om te wonen en te werken. Voor de bewoners van één van de lofts gingen wij aan de slag in de keuken. Nee, niet om te koken 😉

De dingen die er het simpelst uitzien zijn het moeilijkst
Op het oog zie je een strakke keuken. Achter deze keuken bevind zich een grote technische ruimte. Deze hebben we netjes weggewerkt met een ombouw. Het ontwerp zit vol slimmigheden en details.

Er moest rekening worden gehouden met de stalen balken in het plafond. Dat ziet er misschien strak en simpel uit, maar is vaak knap lastig. Voor de ventilatie van alle apparatuur hebben we ventilatiesleuven gemaakt, een mooi detail. En als je goed kijkt zie je midden in de wand een toegangsdeur naar de technische ruimte.

Voor de ombouw hebben we fineer van kops multiplex gebruikt en dit op plaatmateriaal geplakt. De laagjes die dit materiaal heeft geven een heel eigen karakter. In de kastdeuren hebben we greepjes gefreesd met een aluminium randje en binnenin hetzelfde hout. Hierachter zit een veertje waarmee je de kast open en dicht klikt.

Van top tot teen Teak

Al voor corona kwam een Leidsche hoogleraar met deze bijzondere opdracht: een werkkamer in huis, compleet bekleed met teak fineer. Nu hij grotendeels vanuit huis moet werken is hij extra blij met zijn nieuwe werkkamer.

Gezien de hoogte van de wanden was geen enkele partij lang genoeg om van vloer tot plafond door te laten lopen. Dit hebben we opgelost met een patroon. De naden hebben we extra geaccentueerd met zwarte naden, gemaakt van Wenge hout.

Iedereen wil toch werken in deze James Bond kamer?

En het patroon gaf ons nog de gelegenheid voor een raadseltje… hoeveel deuren zie je hier? Het antwoord kan je hier op zoeken.

Van Iepenboom naar keukenkastjes

Zodra de eigenaren van deze landelijke keuken de werkplaats in kwamen lopen viel hun oog op een partij boomstammen van de Iepenboom. Meteen waren ze verkocht. Massief Iepenhout heeft een natuurlijk en levendig karakter en dat past goed bij het huis. 

Detail keukenkastje: de nerf van de boom loopt mooi door

Het mooie aan werken met hele stammen is dat je de nerven mooi kan laten aansluiten. Je ziet dat de tekening van het hout over de kastdeuren doorloopt. Er is een inkeping voor de handgrepen uitgefreesd en ook hier loopt de nerf door. Dat is een hele puzzel, met een prachtig resultaat.

De muur is van ruw Belgisch hardsteen

Het aanrecht is van Belgisch hardsteen. Mooi detail: de muur naast het aanrecht en de kast is van ook van Belgisch hardsteen maar dan ruw gelaten.

Verbouwing brillenzaak

Er was eens… lang geleden, een brillenzaak die helemaal was ingericht door Houtwerk-Delft. Tevreden klanten kwamen langs en bleven trouw. Nu, ongeveer 15 jaar later vond de nieuwe eigenaar dat het tijd was voor een make-over. En, net als de klanten die kwamen en bleven, vond hij dat wanneer je tevreden bent je trouw moet blijven. Dus kwam hij opnieuw naar Houtwerk-Delft voor vakmanschap.

Samen hebben we bekeken welke meubels nog goed waren, welke meubels een aanpassing nodig hadden en waar we voor naar de tekentafel moesten gaan.

De lange kastenwand onder de trap hebben we 15 jaar geleden gemaakt en is nog steeds zo goed als nieuw. Deze door en door bruine mdf kast is een ontwerp van  Hoek & de Wit Architecten en is inmiddels onmisbaar.

Toonbank en muren met betonlook

Een echte eyecatcher in de zaak is de roze toonbank. Het ontwerp stond al en hebben we een verfrissend, gezichtsbepalend kleurtje gegeven en beplakt met formica. Helemaal in lijn met de Trompper filosofie.

Ook de stoeltjes waren er al. Deze hebben we opnieuw gestoffeerd en gespoten en zo zijn ze weer als nieuw.

Nieuw zijn de halfronde wanden met een ronde planken ervoor. Hierop worden de brillen tentoongesteld. Deze ronde planken, zijn net als de bijbehorende nieuwe ronde tafeltjes, gemaakt van massief mahonie. Een houtsoort die veel warmte uitstraalt.

We hebben ervoor gekozen de muren te lamineren met plaatmateriaal met een betonlook. Achter de toonbank zijn in de muur nissen gemaakt om producten te tonen. Deze nissen hebben een omlijsting van mahoniehout met ingefreesde verlichting.

Achterin de winkel zijn twee schuine brillenkasten gemaakt. De kasten zijn gespoten en tegen de brede kant is een lichtbak geplaatst met een print ervoor, zo is het meteen duidelijk dat hier de kinderbrillen te vinden zijn.
Een hele mooie klus en Trompper-Optiek kan weer 15 jaar vooruit.

 

Verborgen frame

Steeds vaker wordt er serieus naar de inrichting van de werkplek en kantine gekeken. Eerder al zag je het kantoor van Rotterdam Engineering voorbij komen. Toen de developers van Eleven hun werkplek naar een andere verdieping verhuisden lieten zij het interieur opnieuw ontworpen door Design Studio Nu.

De medewerkers van Eleven eten de lunch nu aan een opvallende, hoge eettafel. Deze tafel met smalle, hoge poten van eikenhout zou met alleen hout niet stevig te maken zijn. We hebben een stalen frame gemaakt en daaromheen het hout verwerkt.  Het tafelblad is van composiet.

     

Boven het keukenblok is in eenzelfde stijl een lattenframe gemaakt, om de lampen meer cachet te geven. Het keukenblok is van eiken gefineerd MDF, gespoten met blanke lak en heeft ook een blad van composiet.

    

Ontbijtje met uitzicht

Op Katendrecht in Rotterdam maakten wij een keuken met een gedurfde kleur en een bijzonder uitzicht.

De keuken is onderdeel van de woonkamer en daarmee een prominent meubel. In samenwerking met de opdrachtgever hebben we het ontwerp gemaakt. Zowel onder als boven is een ledstrip aanbracht. Zo kan er goed gewerkt worden en komt de kunst ook mooi uit. De fronten zijn gemaakt van blauw gespoten mdf en afgewerkt met hippe grepen van metaal. We hebben gekozen voor een blad van composiet. Deze keuzes samen geven de woonkamer een gezellige uitstraling.

Al doet het uitzicht ook wel iets…

Tags

Verbouwing begraafplaats

De begraafplaats in Zeist heeft een grondige verbouwing ondergaan. Aan de begraafplaats, sinds 1917, is een crematorium functie toegevoegd. De Delftse architecte Ineke Hulshof heeft de verbouwing van dit bijzondere jaren 30 gebouw op zich genomen. Stephanie Gieles was betrokken als interieur architecte. Wij mochten enkele houten meubels verzorgen.

De ontwerpen voor de drie pantry’s, het koffiemeubel, de katheder en de technische hoek zijn vrij strak. Door gebruik te maken van panelen met stukjes gekloofd eikenhout krijgen ze een warme uitstraling.

Dat is goed te zien in het koffiemeubel. In dit meubel zit nog een verrassing verwerkt. Achter het koffiemeubel is een doorgang naar een keukentje. Bij drukte kan deze doorgang worden afgesloten door het koffiemeubel te verlengen.

Koffiemeubel met verlengstuk

Op de kast achter het koffiemeubel hebben we een paardenbloem afgedrukt met HPL van Formica. En nog een leuk detail: in de katheder zit een verhoging voor kinderen. Deze is mooi weggewerkt en gemakkelijk erbij te pakken.

Voor in de aula maakten we nog drie sta tafels voor het raam, over de radiatoren heen. Deze en de verrijdbare garderobemeubels zijn gemaakt van gekleurd berken betonplex.

Kunst in vakjes

Deze kast is helemaal gericht op het tonen van kunst. Om de kunst goed uit te laten komen hebben we zowel boven als beneden led verlichting aangebracht die aan te passen is met een dimmer. Deze kast met 20 vakken loopt over de hele breedte van het huis. De kast loopt door tot in de keuken. Links zie je, als onderdeel van de kast, een keukenkast. 

De kast zit vol nuances. We hebben veel aandacht besteed aan het kleurgebruik. De vakken hebben binnenin een andere kleur (taupe) dan de achterwand en de fronten (linnen). De randen rondom de vakken liggen iets dieper en zijn goud geschilderd. Deze ton sur ton kleurkeuze laat de kunstwerken extra goed uitkomen en geeft een gezellig, warm effect in de woonkamer.

Detail: gouden randen omlijsten de vakkenkast

De hele kast was uitgetekend en klaar om te gaan bouwen toen er een extra wens bovenkwam: een demontabele kast die mee te nemen is bij een verhuizing. Terug naar de tekentafel. De kast bestaat nu uit 26 onderdelen die los te vervoeren zijn.

Vakkenkast met kunst en ledverlichting

Ontspannen in een blauwstaal keuken

Aandacht voor het interieur van je werkplek. Bij een uitbreiding pakte Rotterdam Engineering niet alleen de werkplekken aan, maar vergrootte en verbeterde ook de kantine met een kastenwand, een tv hoek, eettafels en een nieuwe keuken. Eerder schreven we al over de keuzes die Rotterdam Engineering maakten bij de inrichting van hun interieur en waarom zij veel hier veel waarde aan hechten.

Kastenwand in de kantine

Voor een stoere, maar warme uitstraling van de kantine wilde de architecte, Feike Laane van Villa Nova Architecten graag werken met hout en blauwstaal. Blauwstaal is op hoge temperatuur gewalst staal uit Zweden. Dit blauwstaal is gebruikt voor de onderstellen van de tafels in de kantine. Ook de nis waar de tv in is geplaatst en de kast onder de tv zijn gemaakt van blauwstaal.

Tv hoek met nis en kast van blauwstaal

Voor de houtkeuze zijn proefjes gemaakt van gefineerd hout en staaltjes van Iepen en Eiken met verschillende soorten afwerking. Uiteindelijk is gekozen voor gelakt Eiken. Dit is gebruikt voor de kastdeuren in de keuken, de kastenwand en voor beide tafelbladen.

RVS keuken met eikenhouten kastdeuren

De werknemers lunchen nu aan twee lange eettafels. Deze zijn ontworpen door Chris Nijkamp. Één daarvan is een lang tafelblad langs het raam. Deze heeft een grote lengte en een gek hoekje, zoals je op de foto kunt zien. Als dat uiteindelijk allemaal goed past zijn we daar best trots op.

Detail van de lange tafel
Lunch tafel met blauwstalen onderstel

En wat we niet onvermeld kunnen laten, Rotterdam Engineering heeft, zoals het echte Rotterdammers betaamt, een Feyenoord-kamer. Voor deze kamer maakten wij een tafel met een Solid Surface tafelblad waarin we de F van Feyenoord hebben gefreesd.

Solid Surface tafelblad met Feyenoord logo