• Gebruik

  • Stijl

  • Materiaal

  • Product

Kleinmeubels


Zowel voor particuliere als zakelijke opdrachtgevers maakt Houtwerk kleine objecten. Een wijnkist als geschenk voor oud-leden van een studentenvereniging, een krantenkist met draaiend deksel die ook kan dienen als tafel, of een uitklapbaar bibliotheektrapje dat nagemaakt moest worden van een foto die de opdrachtgever had gevonden.

Appartement Maaskade


Voor dit appartement aan de Maaskade in Rotterdam zijn een aantal letterlijke vensterbankjes, een bedonderbouw met traditionele halfhoutverbinding, een keuken en badkamer door Houtwerk gemaakt.

De vensterbankjes bieden een rustige zitplek met uitzicht over de voorbij varende transport- en plezierschepen op de maas.
Het bedonderbouw heeft een matrasvlak gemaakt van een latten raamwerk met halfhoutverbinding; de ruimte tussen de latten zorgen ervoor dat de onderkant van het matras goed kan luchten.

Al eerder (zie Toonkast met verlichting) bewees noten hout zich goed te laten combineren met een felle, contrasterende kleur. Dat was dit maal niet anders!

De oranje fronten en noten gefineerde rompen van de keuken combineren op een ”eigenwijze manier” tot een modern geheel.

Knalrode kastenwand


Voor een woonhuis in Amersfoort moest er een hele wand op de begane grond afgetimmerd worden waarin niet alleen alle kasten weggewerkt werden, maar ook twee kamerdeuren (naar de gang en een andere kamer). Het ontwerp is van architect Joly van de Moosdijk, de opvallende kleurkeuze was van de opdrachtgever. Het materiaal is overigens door en door rood MDF, dat als afwerking alleen maar blank hoogglans is gespoten.

Jatobatafel


Bij deze tafel was het de bedoeling dat de verbinding duidelijk in het zicht kwam. Dat moesten we dus heel nauwkeurig afwerken. Opdracht en ontwerp: ipv Delft.

Toonkast met verlichting


Deze kast hebben we gemaakt van MDF en beplakt met donker gebeitst zebranofineer. Middenin is een uitsparing die bedoeld is als vitrine voor bijzondere objecten. Bij levering van de kasten moesten we door een extreem krap steegje, wat betekende dat we in delen moesten aanleveren en pas ter plekke de gehele kast konden monteren.

Aluminium werkmeubel


Met geborsteld aluminium HPL hebben we de fronten van dit strakke werkmeubel beplakt. Een beknopte werkplek met uitklapbare werkplank wordt omlijst door kasten. Als je de klep opent word je verrast door de frisse kleur.

MetalSec stellingkast


Metalsec is een bestaand variabel systeem, dat wordt gedistribueerd door collegabedrijf Secoff. Een particuliere opdrachtgever kwam zelf met dit ontwerp: een afwisseling van gegalvaniseerde planken en staanders, waarin Houtwerk kasten maakte die hoogglans gespoten werden.

Chinese kast


Geïnspireerd door traditioneel chinese bruidskasten, wilde deze opdrachtgever een nieuw televisiemeubel laten maken met kenmerkende elementen van deze stijl.

Dit heeft geresulteerd in een kast van door- en door rood gekleurd MDF met zwart gebeitste essen lijsten er om heen. Het geheel is afgewerkt met matte blanke lak om het geheel een natuurlijker uitstraling te geven.

Balies


Het Lipsius Rijksuniversiteit Leiden
Een groot gebouw van de Leidse Rijksuniversiteit moest vriendelijker en toegankelijker worden. De balie is het middelpunt van de hoge ruimte geworden, met een slingerende vorm die uitsteekt vanuit het lage naar het hoge gedeelte. Deze balie maakte Houtwerk van Surell, een kunststof plaat die naadloos gelast kan worden. In de werkplaats is deze balie eerst zo zuiver mogelijk gemaakt en ter plekke met speciale lijm, die het materiaal een beetje oplost, onzichtbaar samengevoegd.

Plexus Rijksuniversiteit Leiden
Architect: Hoek & de Wit architecten
De oude mensa van de Rijksuniversiteit werd een facilitair centrum voor studenten. In een vroeg stadium mocht Houtwerk vrijblijvend met de interieurarchitect meedenken over materiaalkeuze en globale opzet. De balie bestaat uit 248 planken van dezelfde maat, in vier verschillende houtsoorten. Het resultaat moest luchtig zijn, en een vorm hebben die bij het langslopen telkens verandert. De architect gaf de maat en uitstraling aan, Houtwerk bedacht op basis van een grove schets de uitwerking.

Werkplan Delft
Voor dit re-integratieproject ontwierp Lood Architecten een geheel nieuwe inrichting. De balie moest rond en laag worden, om toegankelijkheid en laagdrempeligheid te vergroten. De ogenschijnlijk simpele vorm bleek moeilijk te maken. Zo gaat dat vaker met simpele vormen. Het fineerplakken kan op zo’n groot oppervlak gauw scheef gaan.

Universiteit Leiden


In de kelder van de afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit moesten computerwerkplekken komen met daaraan grenzende loungebanken, waar nagepraat kan worden. In de werkplaats van Houtwerk ontstond al gauw de naam ‘tongen’ voor dit immense ontwerp van gelakt MDF. Door de organische vorm is het moeilijk om de precieze grootte van de bank te bepalen; de schaal valt niet te schatten.

Faculteit Sociale Wetenschappen
architect: Hoek & de Wit
opdrachtgever: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
fotografie: Hans Schouten