• Gebruik

  • Stijl

  • Materiaal

  • Product

Een boom van een kast


Natuurlijk maakt Houtwerk vaker een televisiemeubel, maar aan dit meubel zit een bijzonder verhaal vast. De eigenaar (en ontwerper van het meubel) die ons vroeg het te vervaardigen heeft het hout hiervoor aangeleverd uit de tuin van zijn vader. Toen zijn vader ziek werd, werd de boom in de tuin ook ziek. De boom (Christusdoorn) is verzaagd en inmiddels tot kast verwerkt.

Benieuwd hoe het hout van de boom verzaagd is tot meubelhout? Lees verder op onze blog Boom tot Hout!

Balies


Het Lipsius Rijksuniversiteit Leiden
Een groot gebouw van de Leidse Rijksuniversiteit moest vriendelijker en toegankelijker worden. De balie is het middelpunt van de hoge ruimte geworden, met een slingerende vorm die uitsteekt vanuit het lage naar het hoge gedeelte. Deze balie maakte Houtwerk van Surell, een kunststof plaat die naadloos gelast kan worden. In de werkplaats is deze balie eerst zo zuiver mogelijk gemaakt en ter plekke met speciale lijm, die het materiaal een beetje oplost, onzichtbaar samengevoegd.

Plexus Rijksuniversiteit Leiden
Architect: Hoek & de Wit architecten
De oude mensa van de Rijksuniversiteit werd een facilitair centrum voor studenten. In een vroeg stadium mocht Houtwerk vrijblijvend met de interieurarchitect meedenken over materiaalkeuze en globale opzet. De balie bestaat uit 248 planken van dezelfde maat, in vier verschillende houtsoorten. Het resultaat moest luchtig zijn, en een vorm hebben die bij het langslopen telkens verandert. De architect gaf de maat en uitstraling aan, Houtwerk bedacht op basis van een grove schets de uitwerking.

Werkplan Delft
Voor dit re-integratieproject ontwierp Lood Architecten een geheel nieuwe inrichting. De balie moest rond en laag worden, om toegankelijkheid en laagdrempeligheid te vergroten. De ogenschijnlijk simpele vorm bleek moeilijk te maken. Zo gaat dat vaker met simpele vormen. Het fineerplakken kan op zo’n groot oppervlak gauw scheef gaan.

Trompper


Ontwerp: Roseliek van de Velde
opdrachtgever: Trompper Optiek

Aanvankelijk wilde de klant een klein deel van de winkel anders indelen. We kwamen er niet uit bij Houtwerk en na enig aarzelen stelden we de klant voor er een architect bij te halen. Van diens plannen werd de klant zo enthousiast, dat we de hele winkelinrichting mochten herzien.

Vooral de prachtige lange kast van door en door bruin gekleurd MDF was erg leuk om te maken.

Haarkliniek Plinck


Een aantal jaren geleden hebben we voor deze specialistische haarkliniek in Rotterdam al een aantal meubels gemaakt voor de rekoeverruimte, waar cliënten bijkomen na een chirurgische behandeling. Toen ging het om een bureautje en een aquariumkast van zebranofineer. Voor de behandelkamer hebben we bovendien een werkblad en een schuifdeurkast met matglas geleverd.

Nu wilde de opdrachtgever ook de ontvangstruimte van een nieuwe inrichting voorzien. Wij maakten de balie en kast van mahoniefineer; het werkblad van de balie hebben we beplakt met Desktop®.

Willem Fels Oord


De gerestylde locatie van Ipse De Bruggen Willem Felsoord moest voorzien worden van een uitnodigende balie.

Deze massief iepenhouten balie is precies dit. De ”koude” strakke vormen die ingevuld worden door het ”warme” iepen hout geven een haast onmogelijk contrast. De ”diepte” van het hout wordt benadrukt door de afwerking met Osmo Hardwax olie. Deze was zorgt er voor dat de nerf geaccentueerd wordt en het hout op een natuurlijke wijze gekleurd.

ID-College


De leerlingen van de opleiding schoonheidsspecialist aan het ID-College moeten voor hun praktijkopdrachten leren werken in een zo echt mogelijke praktijksituatie.

Bij de vernieuwing van het interieur van de praktijklokalen heeft interieurarchitecte Stephanie Gieles deze eis meegenomen in haar ontwerp om aan de ”schoolse” uitstraling te ontsnappen.

De werkplekken zijn voorzien van schotten van translucent materiaal. Dit materiaal is zéér mat van uitstraling wat de privacy van ”de klant” garant stelt, maar genoeg licht door laat voor de schoonheidsspecialist om goed werk te kunnen doen.

Wast


Een praktische wastafel met veel bergruimte en ingefreesde grepen.

Iep en graniet


Voor een basis van Ikeakasten hebben wij fronten en zijwanden van massief iepen gemaakt. Door de ingefreesde grepen en horizontale en verticale toepassing van de houtnerf, ontstond een moderne, warme keuken.