Boom tot Hout

Geplaatst op

Natuurlijk maakt Houtwerk vaker een televisiemeubel, maar aan dit meubel zit een bijzonder verhaal vast. De eigenaar (en ontwerper van het meubel) die ons vroeg het te vervaardigen heeft het hout hiervoor aangeleverd uit de tuin van zijn vader. Toen zijn vader ziek werd, werd de boom in de tuin ook ziek. De boom (Christusdoorn) is verzaagd en inmiddels tot kast verwerkt.

Van een boom verwerkbaar materiaal maken gaat niet vanzelf. Hiervoor is een mobiele zagerij langs geweest in de achtertuin van zijn vader. De mobiele zagerij beschikt over een grote lintzaag die door de boom heen rijdt. Dus de boom (die uiteraard een flinke massa heeft) hoeft niet langs het zaagblad te worden gesjord.

De planken moeten een aantal jaar drogen, dan werkt het uit. Oplatten heet dit. Het is het beste als het oplatten plaatsvindt op de plek waar het hout zal worden verwerkt. Dit gebeurde in dit geval dan ook thuis op zolder. Het hout heeft een aantal jaar moeten drogen. Je moet rekenen op een jaar per centimeter. Dus deze planken van 5 cm dik hebben 2,5 jaar op zolder gelegen.

Als hout lang stilligt op een droge plek is er een risico dat er houtworm inkomt. Bij meubels die in gebruik zijn gebeurt dit nauwelijks. In dit geval moest dan ook eerst het hout behandeld worden tegen houtworm door het hout in de kleine gaatjes die ontstaan waren te injecteren met verdelgingsmiddel. Gelukkig was het maar een beetje.

Als u ook uit “eigen tuin” een meubel zou willen laten maken van een boom die u dierbaar is, contacteer dan bijvoorbeeld deze mobiele zagerijen: Loonzagerij.nlmobiele-zagerij.nllokaalhout.nl, Bas raben.


Houtwerk

ADRES: Schieweg 15, 2627 AN DELFT

info@houtwerk-delft.nl

DATUM: 170126

SCHAAL: 1:50

 

0031 (0)15 2125761