Het proces achter houtafwerking

Geplaatst op
Spuiterij

Wanneer de houten platen in de juiste maat zijn gezaagd en het meubelstuk in elkaar is gezet, ziet het er al bijna uit alsof het zo in huis geplaatst kan worden. Maar voor het zo ver is, moet er nog een laatste en belangrijke stap worden uitgevoerd: de afwerking van het meubelstuk.

Waarom is houtafwerking zo belangrijk?

Houten meubels worden afgewerkt zodat er een beschermingslaag wordt aangebracht. Hierdoor wordt er voorkomen dat het hout gaat barsten, uitdrogen of opzwellen en het meubelstuk gaat zo een stuk langer mee. Bovendien krijgt een meubel het gewenste uiterlijk wanneer het wordt afgewerkt: bijvoorbeeld een kleur of hoogglans.

Het proces achter houtafwerking

Achter de afwerking schuilt een heel proces. Voordat een houtplaat naar onze spuiterij gaat, worden de kopse kanten minimaal afgerond door het te frezen. Hierdoor worden de scherpe randjes eraf gehaald. Vervolgens worden de kopse kanten geschuurd, met een rolletje in de grondlak gezet, en opnieuw heel fijn geschuurd. Het laatstgenoemde herhaalt zich voor de vlakken van de platen.

Schuurmachine
Plaatmateriaal wordt geschuurd voor een goede hechting van lak of verf.

Door de platen te schuren, hecht de lak goed aan het materiaal en dit geeft een mooi dekkend resultaat. Daarom worden de platen, nadat ze rondom worden gespoten met een transparante grondlak, nog een keer heel fijn geschuurd (gematteerd). De laatste stap van het afwerken gebeurt in onze spuiterij: hier worden de platen eerst aan één kant tweemaal kruislinks gespoten. Na het drogen gebeurt vervolgens hetzelfde met de andere kant van de plaat.

Detail eettafel
Sommige meubelstukken worden extra afgewerkt. Bij tafelbladen wordt er nog een blanke lak overheen gespoten, om het goed te beschermen tegen krassen.

Onze Spuiterij

Er zit maar 10 meter tussen de houtwerkplaats en de enorme spuitcabine. Met een eigen spuitwerkplaats en ervaren vakmensen kan de afwerking van onze meubels tot in de puntjes worden verzorgd. De spuitcabine heeft overdruk waardoor deze stofvrij wordt gehouden, zodat er geen stofdeeltjes in de lak terecht komen. Met een eigen spuiterij in de werkplaats voorkom je beschadiging tijdens vervoer, versnel je het maakproces en druk je de kosten.

Houtwerk

ADRES: Schieweg 15, 2627 AN DELFT

info@houtwerk-delft.nl

DATUM: 170126

SCHAAL: 1:50

 

0031 (0)15 2125761