Nieuws

Room divider

Een kamer die toch net wat te groot is? Dan kan een room devider een hele goede oplossing zijn. De functie van zo’n meubel is om een grote kamer in twee delen te splitsen, om zo niet een, maar twee sfeervolle ruimtes te creëren. Op deze manier hoeft er geen verbouwing aan te pas te komen om een muur neer te zetten.

In het geval van deze room devider is er gekozen voor het maken van een TV meubel. De ene zijde maakt deel uit van de woonkamer en de andere leukt juist de eetkamer op. Aan de woonkamer kant is er een inkeping gemaakt om de TV in te zetten en aan beide kanten is er kastruimte gemaakt. Ook is er gekozen om een deel van de kast open te laten, om zo de ruimtes toch bij elkaar te trekken en het meubel minder massief te laten lijken.

Het iepenhouten huis

Voor deze opdracht hebben wij door het hele huis met iepenhout mogen werken. In de badkamer hebben wij er een wastafel van gemaakt, waarvan het blad massief is en de lades gefineerd.

Ook hebben wij de trap gemaakt. De trap bestaat uit de treden, een zitje en een kast onder de trap. Precisie was een belangrijk punt gedurende deze opdracht. Zo moesten het zitje en de trap netjes op elkaar aansluiten, net als de vloer boven. 

Multifunctionele bank

In de kantine van het advocatenkantoor hebben wij ook de banken gemaakt. Deze zijn niet alleen om op te zitten, maar ook om de verwarming weg te werken. De banken zijn daarom uitgerust met roosters voor het verwarmen van de ruimte en ook hebben ze stopcontacten aan de voorzijde, zodat mensen hier gemakkelijk een werkplek van kunnen maken. Daarbij bieden de banken extra opslagruimtes, door de uitschuifbare lades die zijn toegevoegd aan de onderkant van de bank.

In hetzelfde gebouw hebben we ook de pantry gebouwd. Hier is niet alleen nog een klein keukentje gemaakt in dezelfde kleuren, ook zijn daar de postvakjes gemaakt. Dit alles is gemaakt met HPL, een hard plastic, dat oogt als hout.

De balie van het advocatenkantoor

Chique, professioneel en clean. Dat zijn de dingen waar je aan denkt bij een advocatenkantoor.

Voor dit project hebben wij de interieuritems zoals de balie, het kantine meubel, de banken en een pantry uitgevoerd. Dit was onderdeel van een grote verbouwing van een bestaand advocatenkantoor, ontworpen door architectenbureau BAU.

Aannemersbedrijf Buildman heeft het bouwkundige deel uitgevoerd.

Wat meteen opvalt is dat de ruimte opgesplitst is door de glazen wand, maar toch één geheel lijkt. Het plafond speelt hier een belangrijke rol in; dat is als 1 groot element ontworpen dat precies dezelfde vorm aanneemt als het keukenmeubel en de balie samen.

Door dit ook dezelfde kleur te geven, trekt het de twee ruimtes mooi bij elkaar. De glazen wand maakt het mogelijk om te pauzeren en tegelijkertijd mensen te ontvangen, zonder dat er iemand gestoord hoeft te worden.

Beide ruimtes hebben hun eigen challanges gehad. Bij de ontvangstruimte was de uitdaging om de balie een organische vorm te geven. Dit hebben wij gedaan door gebruik te maken van 5 losse stukken van solid surface die later zijn samengevoegd. Deze lijmtechniek maakt het mogelijk om een ontwerp te buigen en te lassen en het daarbij een naadloze look te geven.  

Aan de andere kant van de glazen wand lag de uitdaging weer ergens anders. In de kantine moest er om een grote balk heen worden gebouwd en de koelkast moest worden weggewerkt. Dit is gedaan door gebruik te maken van HPL, een hard plastic wat is gemaakt van houtvezels en fenolhars.

Deze kunststof plaat is zwart en heeft een houtstructuur. De gouden plinten onderaan de balie en het kookeiland zijn gemaakt van een andere, zeer buigzame en slijtvaste kunststof, Sibu geheten. Om hier een naadloze look te krijgen moet er zeer nauwkeurig worden gewerkt.

Wandkast op zolder

Een wandkast op de zolderkamer? Dat kan soms erg lastig zijn door het dak. Daar deinzen wij echter niet voor terug, ook als het soms onmogelijk lijkt. Afgelopen zomer hebben wij creatieve oplossingen gezocht voor het maken van een wandkast. 

De eerste en meteen de belangrijkste stap is om alles goed op te meten. In dit specifieke geval hadden we te maken met een kilkeper, een stuk dakconstructie aan de binnenkant van het huis, waar we omheen moesten bouwen. Met behulp van lasermeters hebben we alle afmetingen nauwkeurig op kunnen meten en is de bouw in onze fabriek begonnen.

Van buitenaf is het bijna niet te zien dat deze wand ook dient als kast. De deuren zijn weggewerkt in het ontwerp en ook is er gekozen voor een druksysteem in plaats van deurknoppen. Allemaal om de kast er zo veel mogelijk uit te laten zien als één geheel.   Ook hebben wij het hele binnenwerk gemaakt. De kasten verschillen met hangruimte, lades en overige kastruimte. Allemaal zijn ze uitgerust met verticale led strips, die worden geactiveerd zodra de kastdeur wordt geopend.

Hout als eyecatcher

Het is altijd leuk om in een mooi interieur een bijdrage te leveren aan het houtwerk. Zo ook in dit woonhuis in Voorburg. Het interieur is ontworpen door architecte Stefania Rastellino en wij hebben gewerkt aan de akoestische panelen, de kasten en het tv-meubel.

Fotograaf: Anna Giullia Gregori

De grote ramen in het huis zorgen voor veel natuurlijk licht in het frisse interieur en de houten elementen voegen nog net iets meer sfeer toe. Wanneer je huiskamer in loopt, zal je oog direct vallen op de wand met houten latjes. Deze zijn niet alleen een mooie eyecatcher, ze zijn ook nuttig om meer rust in huis te creëren: het geluid wordt namelijk gedempt door de akoestische absorptie.

De akoestische panelen dempen het geluid.

De akoestische panelen zijn ook terug te vinden in de hal, waarbij ze tevens als ondergrond dienen voor de kapstokhaakjes. Deze haakjes zijn aan het uiteinde een stukje smaller gezaagd zodat ze precies tussen de panelen bevestigd kon worden. In de hal hebben we ook gewerkt aan de halfopen kast, een combinatie van wit gespoten mdf en eiken gefineerd hout. Een soortgelijke kast is terug te vinden in de woonkamer. De deels open constructie geeft de gelegenheid om het huis te stijlen met accessoires die mooi bij het eikenhout kleuren.

In de hal hebben we gewerkt aan de houten latjes met kapstokhaken en aan de kast.

Naast het warme hout en de lichte muur valt de zwevende, zwarte tv-meubel goed op. Achter de kleppen zit apparatuur waarbij we de bedrading achter het meubel hebben weggewerkt.

De zwarte tv-meubel valt goed op in de woonkamer.

Bijzonder appartement in de Markthal

De Markthal in Rotterdam is een overdekte marktplaats waarbij appartementen zijn opgenomen in het gebogen dak, waardoor de appartementen een hele specifieke vorm hebben. Het was dan ook een leuke uitdaging om met deze specifieke vorm te spelen om passende meubels erin te zetten.

Het gebogen dak van de Markthal is terug te zien als een schuin gedeelte binnen het appartement. Niet heel handig om meubels in te plaatsen dus, maar wat kan je er wel mee? De bewoners hebben er een kinderkamer van gemaakt waarbij het schuine vlak zich perfect leent voor een glijbaan.

We hebben tegen het schuine vlak een trap aangebouwd. Hier zijn grondplaten op gelegd waar uiteindelijk matrassen op komen. Ook kan het bouwwerk gebruikt worden als een tribune om televisie te kijken. Aan de andere kant van de kamer hebben we een kast gemaakt waar een televisie in wordt geplaatst. En dan nog een leuk detail van de kamer: op de muur en het plafond hebben ze ledstrips geplaatst voor een speels effect.

Vanaf de tribune kunnen de kinderen televisiekijken
De tribune in onze werkplaats

In hetzelfde appartement hebben we ook gewerkt aan een badkamermeubel en aan een wasbak voor in het toilet. Deze meubels zijn gemaakt van solid surface: een kunststof materiaal met bijzondere eigenschappen. Een leuk detail zijn de stippeltjes op het materiaal, die de wasbakken wat levendiger maken. 

Het solid surface van de wasbakken hebben een stippeltjes structuur.

Kersenhout in een klassiek interieur

De fijne structuur en mooie, warme kleur van kersenhout geeft een klassieke en romantische uitstraling binnen het interieur. Prachtig om meubels van te maken dus. Het hout komt overigens niet van dezelfde boom als de kersen die we graag eten. 

Waar komt kersenhout vandaan?

De eetbare kersen worden geplukt van een boom in een ander variant. Deze bomen zijn veel kleiner en dunner, waardoor het fruit makkelijk te oogsten is, maar niet zo efficiënt om hout uit te winnen. Kersenhout is daarom vaak afkomstig van een dikker variant, zonder de lekkere kersen die we in een Limburgse vlaai tegen komen.

Er bestaat zowel Amerikaans als Europees kersenhout. Het verschil zit hem onder andere in de kleur: Amerikaanse kersen is iets donkerder. Wij werken vooral met Amerikaans kersenhout omdat de bomen breder zijn. Dit betekent dat de bomen minder vaak knoestjes hebben waardoor het gemakkelijker te bewerken is.  

Wat zijn de eigenschappen van kersenhout?

Kersenhout heeft een fijne structuur met een roodbruine kleur en van nature een lichte glans. We werken er graag mee, omdat het makkelijk te buigen en bewerken is. Wanneer je op zoekt bent naar een houtsoort dat duurzaam is, is kersenhout erg geschikt: het is sterk dat goed tegen krassen en deuken bestand is. Gebruik het wel alleen binnen, het gaat namelijk rotten wanneer het nat is. 

Deze kast is gemaakt van kersen gefineerd hout uit hetzelfde boek. De afrondingen kunnen niet worden gefineerd, deze bestaan uit massief kersenhout.

Wij maken meubels van zowel massief als gefineerd kersenhout. Er bestaan standaard platen van kersen gefineerd hout, maar dit is niet regelmatig gefineerd. Daarom bestellen we kersenfineer het liefst uit hetzelfde boek. De dunne lagen hout komen dan van exact dezelfde kersenboom en zo zie je een herhalende houtstructuur in de meubel terugkomen.

Toepassingen in het interieur

In veel klassieke interieurs vind je meubels van kersenhout. Denk aan tafels, stoelen, of dressoirs. Maar ook muziekinstrumenten, speelgoed en vloeren worden regelmatig gemaakt van kersen. 

In het midden van de kast zit een vitrine waarin een oude statenbijbel wordt gepresenteerd.

Een mooi project waar wij onlangs aan hebben gewerkt is een kersenhouten kast met in het midden een vitrine. De binnenkant is beplakt met een goudkleurige messing laag en er is ledverlichting geplaatst. De vitrine is gemaakt om een bijzonder voorwerp in te plaatsen, namelijk een oude statenbijbel. Deze bijbel komt prachtig tot zijn waarde naast het klassieke bruinrode kersenhout. 

Het proces achter houtafwerking

Wanneer de houten platen in de juiste maat zijn gezaagd en het meubelstuk in elkaar is gezet, ziet het er al bijna uit alsof het zo in huis geplaatst kan worden. Maar voor het zo ver is, moet er nog een laatste en belangrijke stap worden uitgevoerd: de afwerking van het meubelstuk.

Waarom is houtafwerking zo belangrijk?

Houten meubels worden afgewerkt zodat er een beschermingslaag wordt aangebracht. Hierdoor wordt er voorkomen dat het hout gaat barsten, uitdrogen of opzwellen en het meubelstuk gaat zo een stuk langer mee. Bovendien krijgt een meubel het gewenste uiterlijk wanneer het wordt afgewerkt: bijvoorbeeld een kleur of hoogglans.

Het proces achter houtafwerking

Achter de afwerking schuilt een heel proces. Voordat een houtplaat naar onze spuiterij gaat, worden de kopse kanten minimaal afgerond door het te frezen. Hierdoor worden de scherpe randjes eraf gehaald. Vervolgens worden de kopse kanten geschuurd, met een rolletje in de grondlak gezet, en opnieuw heel fijn geschuurd. Het laatstgenoemde herhaalt zich voor de vlakken van de platen.

Schuurmachine
Plaatmateriaal wordt geschuurd voor een goede hechting van lak of verf.

Door de platen te schuren, hecht de lak goed aan het materiaal en dit geeft een mooi dekkend resultaat. Daarom worden de platen, nadat ze rondom worden gespoten met een transparante grondlak, nog een keer heel fijn geschuurd (gematteerd). De laatste stap van het afwerken gebeurt in onze spuiterij: hier worden de platen eerst aan één kant tweemaal kruislinks gespoten. Na het drogen gebeurt vervolgens hetzelfde met de andere kant van de plaat.

Detail eettafel
Sommige meubelstukken worden extra afgewerkt. Bij tafelbladen wordt er nog een blanke lak overheen gespoten, om het goed te beschermen tegen krassen.

Onze Spuiterij

Er zit maar 10 meter tussen de houtwerkplaats en de enorme spuitcabine. Met een eigen spuitwerkplaats en ervaren vakmensen kan de afwerking van onze meubels tot in de puntjes worden verzorgd. De spuitcabine heeft overdruk waardoor deze stofvrij wordt gehouden, zodat er geen stofdeeltjes in de lak terecht komen. Met een eigen spuiterij in de werkplaats voorkom je beschadiging tijdens vervoer, versnel je het maakproces en druk je de kosten.

Kast van goud

Waar denk je aan bij een kast die aan de binnenkant stralend goud is? Die staat misschien in een luxe parfumwinkel of in een paleis. Onlangs kregen wij een bijzondere opdracht om een kast te maken, die vanbinnen helemaal goud is. Gewoon voor in de slaapkamer. “Ik word daar blij van” vertelde de opdrachtgever.

De buitenkant van de kast ziet eruit als een gewoon meubelstuk. De kast is gemaakt van MDF en de zijkanten lopen rond, wat een soort Amerikaans koelkast effect geeft. Aan de zijkant is er een spiegel ingebouwd met ledverlichting.

Buitenkant kast
Ingebouwde spiegel met LED

Echte schoonheid zit vanbinnen, zeggen ze wel eens. De binnenkant van de kast is namelijk helemaal van goud. Door de ledstrips die hier zijn geplaatst, reflecteert het licht op het goud en wordt het verblindende effect nog meer versterkt. En zo word je elke keer wanneer je de kast opendoet, toch weer opnieuw een beetje betoverd.

Gouden kast
De binnenkant van de kast is beplakt met HPL met een messing laagje. Dit laagje is gebutst.