• Gebruik

  • Stijl

  • Materiaal

  • Product

Snellius Leiden


Postvakken
Architect: Hoek & De Wit
Fotografie: Hans Schouten

Op zijn zachtst gezegd moesten er postbakjes komen op een onhandige plaats: in een veel belopen smalle doorgang, op de gaanderij van een trappenhuis. Voor poststukken zijn diepte en een bepaald formaat vereist. Die konden niet aan de voorzijde gevonden worden. Dan maar aan de achterzijde, door de vakken in de wand te laten verzinken. Dat de wand een systeemwand was, maakte de klus niet eenvoudiger. Achter de postbakken heeft Houtwerk een verstevingsconstructie moeten maken. Het effect is verrassend: de vakjes zijn veel dieper dan je denkt.

Glooiend tapijt
Architect: Hoek & De Wit

Twee verschillende faculteiten wilden hun reproruimten strakker inrichten. Papier en kopieermachines geven gauw een rommelig aanzicht. De architect bedacht dat een ‘glooiend’ tapijt uit één stuk een opgeruimd effect kon hebben. We hebben alles bekleed met vinyl, eenmaal in blauw en eenmaal in rood.

Lipsius Leiden


In de hal van het Lipsiusgebouw moesten losse elementen een geheel worden. De geldautomaat, de oplader voor de koffiekaart en de presentatie van het universiteitsblad Mare kregen houten lijsten. Die werden in zijn geheel gemaakt en gespoten. Het vervoer bleek een probeem, de lijsten pasten in geen enkele bus. We hebben ze dus op het dak van twee langzaam rijdende bussen vervoerd, die verder helemaal leeg waren. Dat had wel iets komisch.

Plexus Leiden


Faculteit Sociale Wetenschappen
architect: Hoek & de Wit
opdrachtgever: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
fotografie: Hans Schouten

Universiteit Leiden


In de kelder van de afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit moesten computerwerkplekken komen met daaraan grenzende loungebanken, waar nagepraat kan worden. In de werkplaats van Houtwerk ontstond al gauw de naam ‘tongen’ voor dit immense ontwerp van gelakt MDF. Door de organische vorm is het moeilijk om de precieze grootte van de bank te bepalen; de schaal valt niet te schatten.

Faculteit Sociale Wetenschappen
architect: Hoek & de Wit
opdrachtgever: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
fotografie: Hans Schouten

Toko 94


Het interieur van een restaurant moet niet alleen uitnodigen tot een hapje eten, maar ook het gezellig natafelen onder het genot van een drankje onder (bij voorkeur live) muziek.

Ontwerpbureau Afarai wist dit gevoel te realiseren bij Restaurant/Cocktailbar Toko94 in Rotterdam. Markant detail hierbij is de arbeidsintensieve, handgeschilderde wanddecoratie; iedere lijn die te zien is, is doordacht en met de hand aangebracht.

De bar is gemaakt van rood Colorply, berkenmultiplex met een gekleurde, watergedragen UV lak.

Ipse


Bij het Zorgcentrum voor Verstandelijk en meervoudige gehandicapten Ipse De Bruggen heeft de architect gekozen voor duidelijke vormen en kleuren.

In de hal zijn grote akoestische schermen geplaatst van geperforeerd metaal in kleur gespoten. De schermen zijn onderling uitwisselbaar door middel van een koppelsysteem.
De rode loungebank is gemaakt in de vorm van de schermen.

In een van de lokalen moest er een doorzichtige afscheiding gemaakt worden. Dit is gedaan in de vorm van een wandje met een uitschuifbaar hek. Ook deze zijn in duidelijke vormen gemaakt en heldere kleuren gespoten.

Culturalis Den Haag


Voor het nieuwe amateurtheater van Stichting Culturalis in de Hobbemastraat in Den Haag werd een bestaand theater grondig verbouwd. Aswa Architecten uit Rotterdam betrokken ons al in een vroeg stadium bij het denkproces. Zo dachten we mee met de materiaalkeuze nog voordat we de opdracht binnen hadden; gemeentes moeten immers verschillende offertes aanvragen. Gelukkig mochten we de klus uiteindelijk uitvoeren. De vraag was of we de bar en balie van levendig hout konden maken. Iepenhout leende zich daarvoor goed, maar vanwege de enorme formaten hebben we eerst iepenparket laten maken. Daarmee hebben we alle objecten bekleed.